Livet etter en stomioperasjon: Hvordan er det?

Å få en stomioperasjon kan være en stor omveltning. Det kan føles begrensende i ens liv, og det kan ta litt tid å venne seg til nye rutiner. Med god forberedelse, tålmodighet og øvelse er det derimot mulig å gjøre det du pleide før operasjonen.

Hva er en stomi?

En stomi er en kunstig åpning i bukveggen på magen, hvor tarmen er utlagt og sydd fast i magehuden, som konstrueres ved et kirurgisk inngrep. På åpningen vil det sitte en pose festet på magen, som samler opp enten avføring eller urin.

Det finnes forskjellige typer stomier:

  • Kolostomi, hvor tykktarmen er ført ut på magen
  • Ileostomi, hvor tynntarmen er ført ut på magen
  • Urostomi, når urinlederen er ført ut på magen.

Å leve med en stomi i forskjellige situasjoner

Det kan være vanskelig å akseptere og venne seg til sin nye tilværelse. For mange dukker det opp mange bekymringer når de får beskjed om at de skal leve med en stomi. Men faktisk trenger det ikke å være en begrensning å leve med en stomi. Det er fortsatt mulig å opprettholde de samme aktivitetene som før operasjonen. Det krever bare tilvenning, øvelse og tid.

Komme tilbake til arbeidet

De aller fleste kan komme tilbake i jobb etter en stomioperasjon. Hvor lang tid det tar og hvordan, bør du prate med din arbeidsgiver om. Finn ut før operasjonen hvilke muligheter du har for å komme tilbake i arbeid.

Mange finner ro i å skulle starte å jobbe deltid for en periode, slik at man kan venne seg til de nye rutinene. Flere bruker også et par uker før arbeidsstart til å planlegge og øve på rutiner, som om man skulle på jobb. På den måten er man bedre forberedt den dagen man skal tilbake.

 

 

Sosialt samvær

En stomi bør på ingen måte hindre deg i å ha et sosialt liv. Gode relasjoner med venner er viktige for livskvaliteten. Uansett om du skal møtes med en vennegruppe på en bar eller til middag hjemme hos dine venner, kan du fortsatt nyte på samme måten som før operasjonen.

Det kan være til hjelp å starte i det små. Bruk et offentlig toalett, ta små kaféturer, orienter deg om hvor toaletter er, før du bestiller mat osv. Til slutt, etter litt tilvenning, vil du oppnå samme sosiale aktivitet som før.

Dyrke sport

Like etter operasjonen og opp til 6 uker etter bør du være forsiktig med mosjon og trening. Kroppen din trenger tid til å venne seg til stomien, så i rehabiliteringsperioden er lette gåturer og enkle treningsøvelser uten for mye belastning å foretrekke.

Når du vil begynne å drive med sport igjen, så snakk med legen din eller stomisykepleieren. Aktivitetsnivået og belastningen bør økes gradvis, men unngå gjerne tunge løft, som er belastende for både mage og rygg. De fleste sportsgrener kan du dog helt sikkert drive med etter en stomioperasjon.

Reiser til utlandet

Selv om det kan føles nervepirrende og utrygt, så trenger en stomi på ingen måte å hindre deg i å reise og oppleve verden. Det krever bare litt mer forberedelse når det skal pakkes — og så selvfølgelig litt øvelse, så du kan skifte din stomipose alle steder.

De første par reisene kan med fordel være til kortere destinasjoner, så du enklere kan komme hjem, hvis det skulle føles ubehagelig og utrygt.

Et par gode og generelle ferietips er:

  • Sjekk reiseforsikringen din for å se hvordan du er dekket ift. din stomi
  • Sjekk hvor du kan få profesjonell helsehjelp på reisemålet ditt
  • Sørg for å klippe hudplatene hjemme før du reiser, og pakk gjerne ekstra forsyninger i håndbagasjen hvis du reiser med fly
  • Ved reiser sørover må du normalt skifte stomiprodukter oftere pga. varmen, så sørg for at huden er helt tørr, og påfør solkrem etter påsettingen av hudplaten
  • Bruk flaskevann til å rense området rundt stomien
  • Oppbevar stomiproduktene et kjølig sted.

Bestill vareprøver på stomiposer og -utstyr gjennom Coloplast Care

Uansett hvilken type stomi du har eller skal få anlagt, trenger du en stomipose. Det finnes flere forskjellige poser på markedet, og det kan derfor være vanskelig å avgjøre hvilken pose som passer best for deg. Det er viktig å velge det stomiutstyret du trives best med og enkelt selv kan håndtere.

 

Melder du deg inn i Coloplast Care, kan du når som helst bestille gratis vareprøver på stomiposer samt annet stomiutstyr, slik at du i fred og ro kan teste ut hvilket utstyr som passer best for dine behov. Du har dessuten også mulighet til å kontakte Coloplasts egne sykepleiere, som kan gi deg god rådgivning om de forskjellige produktene.