Hundekjeks familie

Hundekjeks – Store norske leksikon

hundekjeks – Store norske leksikon

Hundekjeks (Anthriscus sylvestris) er ei fleirårig plante i skjermplantefamilien. Arten er utbreidd over Europa, Asia og det nordlege Afrika.

Hundekjeks er en flerårig urt i skjermplantefamilien.Den blir 50–150 centimeter høy, den er grenet og den har sterkt oppdelte blad og hvite blomster.Hundekjeks er alminnelig over hele Norge, og opp til 1280 meter over havet i Oppdal. Den blomstrer først i det tredje leveåret og har stor frøproduksjon: cirka 10 000 frø per plante.Den sprer seg først og fremst med frø, men også vegetativt ved at den opprinnelige pæleroten utvikler en krans av nye pælerøtter med egne stengler.

HUNDEKJEKS – Anthriscus sylvestris – Urtekilden

HUNDEKJEKS – Anthriscus sylvestris

Giftkjeks kan skilles fra hundekjeks blant annet ved at den har både … Skjermplantefamilien er en stor familie med i underkant av 3000 ulike arter.

I folkemedisinen har hundekjeks hatt en viss anvendelse mot fordøyelsesproblemer og kolikk, som et mildt søvnmiddel, og til bading av vanskelig helende sår. Avkok av frøene er blitt brukt for å få etterbyrden raskere ut hos kalvende kyr. Det er også blitt anvendt mot såkalt sommersyke, det vil si magesyke som man ofte plages med om sommeren. Kokt rot av hundekjeks kan i plantens første år brukes som mat, men smaksmessig er den mindreverdig sammenlignet med for eksempel pastinakk og persillerot. Bladene av unge planter kan brukes friske i salater, eller kokes og anvendes i supper og stuinger. I våre dager brukes hundekjeks svært sjelden, både som mat og medisin.

Hundekjeks – Wikipedia

Hundekjeks – Wikipedia

… Skjermplanteordenen Apiales Orden; Skjermplantefamilien Apiaceae Familie; Hundekjeksslekta Anthriscus Slekt; hundekjeks Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm …

Hundekjeks – Wikipedia

av L Rosef · Sitert av 5 — Hundekjeks er en art som i stadig økende grad sprer seg i kulturlandskapet. I flere … Hundekjeks (Anthriscus sylvestris) … I denne familien finner.

Identifikasjon av giftige skjermplanter i Norge – Helsenorge

Norges giftigste skjermplanter – Giftinformasjonen – Helsenorge

I Norge har vi fire potensielt svært giftige skjermplanter: selsnepe, giftkjeks, hundepersille og hestekjørvel. Slik kan du identifisere disse.

Er giftkjeks en giftig plante? Giftinformasjonen – Helsenorge

Giftkjeks er en svært giftig plante. Hvis barnet ditt kan ha spist giftkjeks, ta straks kontakt med 113 eller Giftinformasjonen (22 59 13 00).

Art: Hundekjeks (Anthriscus sylvestris) – Miljolare.no:

Miljolare.no: Art: Hundekjeks (Anthriscus sylvestris)

hundekjeks Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm. – Artsdatabanken

Anthriscus sylvestris – Artsdatabanken

Hundekjeks – en problemart i kulturlandskapet

Keywords: hundekjeks familie